Siementen piirustusta

Kuvislaiset tutkivat erilaisia siemeniä ja tekivät niistä hiilipiirustuksia.

Keräsimme läpinäkyviin rasioihin oppilaiden kanssa kiinnostavan kokoelman erilaisia siemeniä, joihin he arjessaan törmäsivät. Osa siemenistä löytyi ulkoa, osa keittiön kaapista, osa eväistä, osa opettajan kätköistä.

Kokoelmaan saatiin lentosiipisiä lehmuksen, vaahteran, ja saarnin siemeniä, käpyihin kätkeytyneitä kuusen, männyn ja lepän pikkiriikkisiä siemeniä, kukkien ja heinien keveitä untuvilla varustettuja siemeniä, hedelmien sisältä putkahtaneita appelsiinin, avocadon ja omenan siemeniä, piikikkäitä hevoskastanjan ja takiaisen siemeniä, kovia siemeniä, kuten pähkinöitä ja tammenterhoja jne. Katselimme myös kuvia eksoottisista siemenistä, kuten kelluvista kookospähkinoistä.

Pohdimme miksi erilaiset siemenet ovat kehittyneet sellaisiksi kuin ovat ja totesimme, että ne kulkeutuvat uusille elinpaikoille kukin omalla tavallaan, vaikkapa tuulen mukana, eläinten ja ihmisten popsimina, eläinten karvoihin tarttuneina tai aalloilla seilaten.

Tutkimme siemeniä huolellisesti piirtämällä niistä suurennoksia hiilellä (puuta sekin!). Harjoittelimme pinnan struktuurin piirtämistä ja varjostamista.  Ihmettelimme, miten niin pieni paketti kuin siemen voi sisältää kaiken sen tiedon, mitä kasvi tarvitsee kasvaakseen emonsa kaltaiseksi!

Julkaistu
26.4.2017