Rehtorin puhe todistusten, arviointien ja stipendien jakotilaisuudessa 16.5.2022

Rehtori Maritta Poijärven puhe Espoon kuvataidekoulun todistusten, arviointien ja stipendin jakotilaisuudesta 16.5.2022.

Iloinen tervehdys WeeGeeltä Café Zoceriasta Espoon kuvataidekoulun todistusten, arviointien ja stipendin jakotilaisuudesta.

Toivotan lämpimästi tervetulleeksi kaikki lopputyöntekijät todistusten, arviointien ja stipendien saajat, vanhemmat, isovanhemmat, ystävät, opettajat, ohjaajat ja muut kutsuvieraat sekä kaikki Espoon kuvataidekoulun Facebook-sivuilla livestriimausta seuraavat. Tallenne jää sivuille ja sitä voi katsella sieltä myös myöhemmin.  

God kväll. Jag har nöjet att välkomna er alla till Esbo bildkonstskolas vårfest.

Good evening. I wish you a warm welcome to all the guests in Espoo School of Art spring celebration.

Arvoisat lopputyöntekijät ja juhlayleisö

Mikä saa sinut syttymään, uppoutumaan ja keskittymään johonkin asiaan niin intensiivisesti ja syvästi, että menetät ajantajun ja unohdat itsesi ja kaikki huolet ja murheet hetkeksi. Mikä tuottaa sinulle itsessään iloa? Tätä sanotaan flow-kokemukseksi. Flow tuottaa ihmiselle paljon hyvinvointia ja sillä on myös yhteys ihmisen terveyteen. Ihmiselle tekee hyvää unohtaa hetkeksi itsensä ja kaikki ympäröivä, ja keskittyä johonkin haastavaan, arvokkaaseen ja merkitykselliseen. Tällaisina hetkinä ihminen on onnellisimmillaan.  

Kriisien ja vaikeuksien keskellä iloa tuottavien asioiden merkitys kasvaa. On tärkeää uskaltaa päästää irti välillä kaikista huolista, murheista ja stressaavista asioista ja tehdä vain itselleen mieluisia iloa tuottavia asioita. Erityisesti nuorille tämä on tärkeä taito, koska olette niin hurjan vaativia – jopa ankaria – itseänne kohtaan. Miten oppisitte olemaan lempeämpiä, hyväksyvämpiä ja armollisempia? Aina ei tarvitse olla täydellinen eikä virheetön.

Uskon, että monille teille lopputyöntekijöille lopputyöprosessi oli tällainen flow-kokemus. Kuunnellessani teitä ja intensiivisiä lopputyöprosessejanne kauppakeskus AINOAssa järjestetyssä lopputyöseminaarissa aistin syttymistä ilmassa.

Kiitos teille kaikille lopputyöseminaarista, jossa sain kuulla ja kohdata ihan jokaisen ainutlaatuisen projektin ja prosessin ja jutella jokaisen tekijän kanssa kasvotusten. Olen ihastunut ja vaikuttunut jokaisesta teistä yksilönä. Olette upeita ajattelevia ja tuntevia nuoria. Arvostatte tekemisessänne omia arvojanne ja merkityksellisyyttä, joka on myös minulle tärkeä arvo ja joka tuottaa tutkitusti hyvinvointia.

Jokainen prosessi oli ainutlaatuinen ja rohkeasti kunkin tekijänsä omannäköinen ja oloinen. Iloitsin myös siitä, kuinka hienosti esittelitte sanallisesti omat prosessinne. Monelle teille prosessi ei ollut aina suoraviivainen vaan myös vastoinkäymisiä tuli matkan varrella vastaan, mutta kuinka hienosti ja kypsästi reflektoitte omia valintojanne ja eteen tulleita ongelmia, ja selätitte ne luovasti.

Moni teistä lopputyöntekijöistä on aloittanut kuvisharrastuksensa jo 5-vuotiaana ja tehnyt nyt lopputyönsä 16–20-vuotiaana. Monella on ollut rinnalla myös jokin toinen intohimo kuten mm. kilpapurjehdus, kilpauinti, musiikki, tanssi, näytteleminen jne. Moni oli yhdistänyt myös hurjan hienosti molemmat intohimonsa lopputyössään. Iloitsen siitä suuresti. Projektit ovat kunkin tekijänsä omannäköisiä ja heille sytyttäviä, mikä on hienointa.  

Lähes kaikilla oli rinnalla myös erittäin vaativat lukio-opinnot. Moni kertoi keskustellessamme, kuinka tärkeää on ollut kuviksen tuttu ope ja tuttu ryhmä, johon voi tulla vapaasti omana itsenään ja rentoutua ja työstää rauhassa ja kiireettömästi omassa teoksessaan vapaasti itselleen tärkeitä teemoja ja tunteita lukio-opintojen rinnalla. Kuvis on ollut turvasatama ja henkireikä kaiken ylivaativan keskellä ja auttanut jaksamaan vaikeassa ajassa.

Taiteen tekeminen on myös yrityksiä ja erehdyksiä ja hurjan kurinalaista työskentelyä silloinkin, kun ei huvittaisi. Se on tavoitteellista ja tasolta toiselle etenevää ja tähtää osalla myös korkeakouluopintoihin ja oman potentiaalinsa huipulle. Moni onkin pyrkinyt ja päässyt jo nyt pääsykokeisiin Aalto-yliopistoon taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun mm. arkkitehtiosastolle, kuvataidekasvatuksen osastolle sekä Taideyliopistoon teatterikorkeakoulun näyttelijätyön laitokselle. Kuvishan tarjoaa valtavasti monipuolisia taitoja kaikille ammattialoille ja on monelle arvokas, rentouttava, hyvinvointia ja haasteita tuottava harrastus vaativien ammattien rinnalla läpi elämän. Kaikki variaatiot ovat yhtä arvokkaita.

Mitä lopputyö ja kuvis opetti?

Aikatauluttamista, prosessin suunnittelua, ongelmanratkaisua, ison projektin pitkäjänteistä hallintaa, pettymyksestä eteenpäin menemistä, vaikeiden tunteiden ja asioiden käsittelyä, ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja, taiteen tuntemusta, taustatietojen selvittämistä, erilaisia kuvataiteen ja muotoilun tekniikoita ja erilaisia materiaaleja, rakastumista taiteeseen monipuolisesti ja laaja-alaisesti sekä ennen kaikkea viikoittaista yhdessäoloa ja keskustelua saman intohimon jakavien nuorten kanssa.

Onnea lopputyöntekijät ja kaikki todistusten, arviointien ja stipendien saajat!

Olette upeita ainutlaatuisia nuoria. Olen valtavan ylpeä ja onnellinen teistä. Teillä on oma intohimojuttu, rakkaus taiteeseen laaja-alaisesti, joka tulee tuomaan teille valtavasti iloa, aina uuden oppimista ja uusia elämyksiä läpi koko elämänne.  

Muista kuulla sydämesi ääntä, ole rohkea ja utelias. Ole sinnikäs ja sisukaskin. Tee lujasti töitä. Älä pelkää epäonnistumisia ja virheitä niistä oppii ja selviää. Ole itsellesi uskollinen. Näe hyvyys ja kauneus kaikessa. Kannusta ja kiitä kaveria!

"Rohkeus on turvautumista ihmeeseen, joka sisälläsi asuu. Olet enemmän kuin aavistat." - Tommi Hellsten

”Rohkeus on sitä, että tekee vaikka pelottaa ja vaikka ei voi olla varma lopputuloksesta. Rohkeus on yhteyden avaamista ja esimerkillä näyttämistä. Se on sydän auki olemista. ” - Brene Brown

Tervetuloa alumniverkostoomme!   

Onnittelen ja kiitän Teitä vanhempia ja huoltajia kuvataide- ja muotoiluharrastuksen valinnasta. Toivottavasti kuviksesta on muodostunut myös koko perheen yhteinen rakas harrastus.

Lämpimät kiitokset kaikille näyttelyissä ja tapahtumissa mukana olleille ja muutenkin meitä tsempanneille. Lopputyönäyttelyssä oli huikeat 5700 kävijää.  

Kiitän koko työyhteisöä hienosta lukuvuodesta. Kiitän kaikkia koulun sidosryhmiä antoisasta yhteistyöstä. Kiitän pitkäaikaista kuvataideopettajaamme Elisse Heinimaata valtavan arvokkaasta ja hienosta työstä Espoon kuvataidekoulun ja oppilaiden hyväksi ja toivotan onnellisia eläkevuosia.

Toivotan kaikille inspiroivaa ja onnellista kesää!

Jag önskar alla inspirerande och glad sommar!

I wish all an inspiring and happy summer!

Maritta Poijärvi

rehtori

Julkaistu
17.5.2022