Rehtorin puhe todistusten, arviointien ja stipendien jakotilaisuudessa 15.5.2023

Rehtori Maritta Poijärven puhe Espoon kuvataidekoulun todistusten, arviointien ja stipendin jakotilaisuudesta.

Keväinen tervehdys Café Zoceriasta WeeGeeltä, Tapiolasta Espoosta Espoon kuvataidekoulun todistusten, arviointien ja stipendien jakototilaisuudesta. Lämpimästi tervetuloa kaikki lopputyöntekijät, todistusten ja arviointien ja stipendien saajat, huoltajat ja muut kannustusjoukot, opettajat ja ohjaajat. Kutsuvieraat: Erkka Laininen, suunnittelupäällikkö OKKA-säätiöstä sekä koulumme vastuullisuustiimi: Mari von Boehm, Minttu Hyytiäinen, Anu Hietala, Olli Silvennoinen, Arja Rantala ja Paula Martikainen sekä Ninni Poijärvi, joka vastaa musiikista.

God Kväll. Jag har nöjet att välkomna er alla varmt välkomna till Esbo konstskola vårfest.

Good evening. I wish you a warm welcome to all the Espoo School of Art spring celebration guests.

Espoon kuvataidekoulun lukuvuoden 2022–2023 teemana on ollut myötätunto ja moninaisuus vastuullisessa kuvataidekoulussa.

Teeman avulla olemme pyrkineet edistämään oppilaiden henkistä hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja kulttuurista monimuotoisuutta. Olemme pyrkineet luomaan ilmapiirin, jossa oppilaat voivat tuntea olonsa tervetulleiksi ja hyväksytyiksi, ja jossa erilaisuus nähdään rikkautena. Koulu edistää vastuullisuutta ja kestävää kehitystä tarjoamalla oppilaille mahdollisuuden oppia taiteen tekemistä ja ilmaisua kestävällä tavalla käyttämällä ympäristöystävällisiä materiaaleja ja välttämällä hukkatuotantoa.

On vaikuttavaa, että Espoon kuvataidekoulu on ensimmäinen kuvataidekoulu Suomessa, joka saa konkreettisesti tänään tässä juhlassa OKKA-säätiön oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatin, mikä korostaa vastuullisuuden merkitystä kaikissa koulumme toiminnoissa. Koulun vastuullisuusosia ovat mm. ympäristövastuu, sosiaalinen vastuu, eettinen vastuu ja taloudellinen vastuu. Koulun tavoitteena on, että kaikki oppilaat tuntevat olonsa turvalliseksi ja hyväksytyksi kuvataidekoulussa. Huolehdimme siitä, että oppilaiden yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus otetaan huomioon ja kaikkia kannustetaan opinnoissa.

Oli koskettavaa kuunnella kaikkien 34:n lopputyöntekijöiden esitykset lopputyöseminaarissa näyttelyssämme kauppakeskus AINOAssa. Nuorten taiteilijoiden taideteosten takana oli syvällisiä ajatuksia ja tunteita. Oli myös ilahduttavaa kuulla, että kuvataidekoulu on ollut monille oppilaille turvasatama vaikeiden tunteiden ja ajatusten käsittelyyn. Teemoina nousivat esiin muun muassa moninaisuus ja erilaisuuden rikkaus, yksinäisyys, oma identiteetti, erilaiset roolit ja odotukset, luontosuhde, ekologia, tekoäly kuvataiteessa, ystävyys, ilo, rentoutuminen, haaveet, toiveikkuus…

Nuorten monipuolinen lahjakkuus ilahduttaa, sillä monet ovat harrastaneet useita taiteita samanaikaisesti kuvataiteiden ja vaativien lukio-opintojen ohella, kuten pianonsoittoa, balettia, runojen ja fantasiatarinoiden kirjoittamista.

Iloitsen nuorten unelmista ja voimakkaasta tulevaisuususkosta ja yhteisöllisyyden kaipuusta vaikeiden vuosien jälkeen. Itse unelmoin, että jokainen nuori voisi kokea tulleensa nähdyksi ja kuulluksi ja osaksi jotain yhteisöä yksinäisyyden sijaan.

Tulevaisuuden haaveammateiksi paljastui keskusteluissa mm. lääkäri, insinööri, balettitanssija, arkkitehti tai maisema-arkkitehti, kuvataiteilija, muotisuunnittelija, pelisuunnittelija, kuvittaja, elokuvaohjaaja, kirjailija, psykologi, lastentarhanopettaja, tekoälykoodari…

Kaikki haluavat pitää tulevaisuudessakin monipuolisen taiteen tekemisen ja siitä nauttimisen tärkeänä osana omaa elämäänsä. Yli kymmenen vuoden pitkäjänteinen viikoittainen tasolta toiselle etenevä kuvataiteen ja muotoilun harrastus on juurtunut elämäntavaksi ja kasvattanut laaja-alaisen rakkauden kulttuuriin, uusia näkökulmia maailmaan ja rohkeuden tarkastella asioita yllättävistäkin näkökulmista käsin kriittisesti ja paljon luovia ja rohkeita ongelmaratkaisutaitoja ja uteliaisuutta, jota voi hyödyntää läpi elämän kaikilla elämän osa-alueilla.

Kiitos kaikille hyvästä ja rakentavasta yhteistyöstä. Yhdessä luomme vahvan iloa, toiveikkuutta, hyvinvointia ja jaksamista tukevan turvaverkon lapsen ja nuoren elämään. Hieno lukuvuosi on meidän kaikkien ansiota – oppilaiden, huoltajien, opettajien ja kaikkien, jotka ovat olleet hyvässä yhteistyössä kanssamme.

Hyvä lopputyöntekijä!

Muista kiittää itseäsi upeasta suorituksesta!

Vapauta villeimmät haaveesi. Millainen on sinun unelmaelämäsi?

Mikä on juuri sinulle merkityksellistä tässä elämässä?

Unelmoi rohkeasti, opettele uutta, tavoittele omia tavoitteitasi ja ole utelias, mutta samalla ystävällinen ja huomaavainen muita kohtaan. Vaali ihmissuhteitasi ja käytä aikaa monipuolisesti lukemalla, katsomalla elokuvia ja käymällä taidegallerioissa, jotta ymmärrät muita ihmisiä paremmin. Tee asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja ylpeäksi itsestäsi. Yhdessä voimme tehdä maailmasta paremman paikan tuleville sukupolville.

“Päätä mitkä ovat korkeimmat arvosi ja päämääräsi. Ole rohkea ja sano hymyillen ja anteeksi pyytämättä “ei” muille asioille. Ja kun teet näin. entistä isompi “kyllä” hehkuu sisälläsi.” – Stephen Covey

Käärijän sanoin: ”Nyt lähden tanssimaan Niinku cha cha cha Enkä pelkääkään tätä maailmaa”

Pidä rakkaus sydämessäsi. Elämä ilman sitä on kuin auringoton puutarha kukkien kuihduttua.” – Oscar Wilde

Onnellista ja kaunista kesää!

Nyt maljat lopputyöntekijöille!

Maritta Poijärvi,

rehtori

Katso tallenne tapahtumasta Facebookista.

Julkaistu
16.5.2023