Rehtorin puhe Espoon kuviksen lopputyöntekijöiden kevätjuhlassa 2024

Rehtori Maritta Poijärven puhe Espoon kuvataidekoulun todistusten, arviointien ja stipendin jakotilaisuudesta 13.5.2024.

Kuva: Pasi Autio

Keväinen ja iloinen tervehdys täältä Café Zoceriasta!

Olen Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi ja toivotan kaikki lopputyöntekijät ja juhlavieraat lämpimästi tervetulleeksi Espoon kuvataidekoulun todistusten-, arviointien- ja stipendienjakotilaisuuteen.

Tilaisuuden tallenteen voi katsoa Espoon kuvataidekoulun Facebook-kanavalla.

Hyvät lopputyöntekijät ja arvoisat juhlavieraat,

Luovuuden ja visuaalisuuden voima tulevaisuuden ammateissa

Tänään, kun seisomme täällä kesän kynnyksellä valmiina tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin, haluan muistuttaa teitä siitä, kuinka rohkeus ja luovuus voivat olla avaimia onnelliseen ja menestyksekkääseen tulevaisuuteen.

Kaikki täällä läsnä olevat lopputyöntekijät ovat osoittaneet poikkeuksellista sitkeyttä ja omistautumista opintojensa aikana, ja se on jotain, mistä voi olla ylpeä. Teistä jokainen on pitkän linjan kuvislainen: opiskellut 10–15 vuotta viikoittain Espoon kuvataidekoulussa ja tehnyt nyt oman vuoden mittaisen lopputyön tai taideprojektin omasta valitsemastaan aiheesta onnistuneesti. Se on huikea suoritus lukio-opintojen ja kaiken muun keskellä.

Kaikki meistä kantavat joskus mukanaan epävarmuutta ja pelkoa omien kykyjensä riittävyydestä. Mutta muistakaa, että nuo tunteet ovat vain varjoja, jotka voitte voittaa. Jokainen teistä on enemmän kuin tarpeeksi, ja teillä on ainutlaatuiset taitonne ja lahjanne, joita maailma tarvitsee. Uskokaa itseenne ja unelmiinne, sillä mikään ei ole mahdotonta niille, jotka ovat valmiita tekemään työtä unelmiensa eteen.

Rohkeus ja luovuus ovat voimia, jotka voivat viedä teidät kauas. Rohkeus ei tarkoita pelon puutetta, vaan kykyä toimia pelon edessä. Se on kykyä astua tuntemattomaan, ja kasvaa kokemuksen myötä. Luovuus puolestaan antaa meille mahdollisuuden nähdä maailma uusin silmin erilaisista, yllättävistäkin näkökulmista laaja-alaisesti ja löytää ratkaisuja monenlaisiin ongelmiin.

Yhteisöllisyys ja empatia ovat myös tärkeitä voimia, jotka voivat auttaa meitä matkallamme. Yhteinen tuki ja ymmärrys toisiamme kohtaan voivat luoda vahvan pohjan menestyksekkäälle tulevaisuudelle. Olkaa läsnä toisillenne ja antakaa tukea ja kannustusta silloin, kun sitä tarvitaan. Iloitsin lopputyöseminaarissa siitä, kuinka kannustitte ja tsemppasitte toisianne. Kuviskoulu on hitsannut teitä yhteen ja olette saaneet samanhenkisiä elinikäisiä ystäviä. Ymmärtäkää, että jokainen meistä kulkee omaa polkuaan, mutta voimme tukea, innostaa ja kannustaa toisiamme omalla matkallaan myös kuviskoulun jälkeen. Pitäkää yhteyttä toisiinne.

Kukaan meistä ei voi tietää varmasti, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Mutta uskokaa siihen, että voitte vaikuttaa siihen omilla valinnoillanne ja teoillanne. Olkaa armollisia itsellenne ja toisillenne, ja ottakaa rohkeasti askeleita kohti unelmianne.

Tänään haluan kiittää teitä kaikkia – teitä, jotka olette olleet tukena ja inspiraationa. Kiitän opettajiamme, jotka ovat jakaneet tietonsa, taitonsa ja intohimonsa. Kiitän lopputyökoordinaattoria ja koko Espoon kuvataidekoulun henkilökuntaa. Kiitän huoltajia, perheitä ystäviä – kaikkia, jotka ovat uskoneet meihin ja tukeneet meitä. Ja ennen kaikkea, kiitän teitä, lopputyöntekijöitä, jotka olette rohkeasti jakaneet sisimpänne taiteen kautta.

Kun lähdemme täältä tänään, muistakaamme, että luovuus ei ole vain taito – se on elämäntapa. Se on uteliaisuutta, joka ei koskaan sammu, rohkeutta kohdata tuntematon ja kykyä nähdä maailma uusin silmin. Se on myös kiitollisuutta – kiitollisuutta niitä kohtaan, jotka ovat kulkeneet rinnallamme ja auttaneet meitä näkemään maailman kauneuden.

Visuaalisuuden ja luovuuden merkitys on valtava tulevaisuuden ammateissa kuten graafinen suunnittelu, mainosala, pelisuunnittelu ja kaikki uudet alat ja ammatit. Ne ovat taitoja, jotka voivat avata ovia uusiin maailmoihin.

Tulevaisuuden kaikkien alojen työpaikoilla arvostetaan yhä enemmän kykyä esittää ideoita ja ratkaisuja visuaalisesti houkuttelevalla tavalla. Visuaalinen ajattelu auttaa meitä hahmottamaan monimutkaisia konsepteja ja kommunikoimaan tehokkaammin, kun taas luovuus rohkaisee innovaatioon ja uusien ideoiden kehittämiseen.

Visuaalisuus on kuin kieli, joka ylittää sanat. Se on väline, jolla voimme ilmaista itseämme ja jakaa näkemyksemme maailmasta. Kuvat, värit ja muodot voivat kertoa tarinoita, herättää tunteita ja inspiroida toimintaan.

Toivotan teille kaikille valoisaa tulevaisuutta, jossa luovuutenne loistaa kirkkaana ja jossa unelmanne saavat siivet.

Joka on rohkea, on vapaa.” – Seneca

Onnea matkaan!

Maritta Poijärvi
rehtori
maritta.poijarvi@espoonkuvis.fi

Julkaistu
14.5.2024