Rehtorin avaussanat loppunäyttelyn avajaisissa 9.4.2025

Rehtori Maritta Poijärven avaussanat loppunäyttelyn avajaisissa 9.4.2025 Kauppakeskus Sellossa.

Kuvituskuva: kaupunginvaltuutettu Ira Hietanen-Tanskanen ja rehtori Maritta Poijärvi. Kuva: Leena Ylä-Lyly

Tunne. Väri. Voima. – Kuvis rakentaa siltoja tulevaan.

Hyvät lopputyöntekijät, huoltajat, perheenjäsenet, ystävät ja kutsuvieraat – niin täällä paikan päällä kuin Espoon kuvataidekoulun Facebook-liven äärellä:

Sydämellisesti tervetuloa.

On suuri ilo ja kunnia jakaa tämä ainutlaatuinen hetki kanssanne. Tänään juhlimme lopputyöntekijöitä, kuvataidetta, muotoilua, kasvua – ja rohkeutta astua kohti omaa ilmaisua.

Välkommen till Esbo bildkonstskolas vårutställning här i köpcentret Sello.

Welcome to the Espoo School of Art spring exhibition here at Sello Shopping Centre.

Meillä on ilo saada näyttelyn avaajaksi:

Ira Hietanen-Tanskanen – lakimies, varatuomari, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuutettu sekä Espoon kaupunginvaltuutettu (kok).

Lämpimät kiitokset, että olet mukana tässä tärkeässä hetkessä.

________________________________________

Rehtori Maritta Poijärvi. Kuva: Leena Ylä-Lyly

Tove Janssonin tarinassa näkymättömästä Ninnistä pieni hahmo alkoi tulla näkyväksi, kun sai lempeää rakkautta – ja hyväksyvän katseen.

Tänä keväänä mekin saamme seurata, kuinka moni nuori tulee näkyväksi oman taiteensa kautta – ja miten siitä kasvaa silta tulevaan.

Tänään täällä avautuu enemmän kuin näyttely. Tänään näkyväksi tulee tunne, väri ja voima – nuorten oma ääni ja katse tähän maailmaan.

Lopputyöt käsittelevät rohkeasti ja monipuolisesti sekä henkilökohtaisia että yhteiskunnallisia teemoja. Niissä näkyvät:

identiteetti, tunne, historia.

Nostalgia, itseilmaisu, mielikuvitus.

Yhteiskunta, kokemus, toivo.

Ne ovat omaäänisiä, näkemyksellisiä ja rehellisiä – ja ne jäävät mieleen.

________________________________________

Lopputyöntekijät yhteiskuvassa. Kuva: Leena Ylä-Lyly

Rakkaat lopputyöntekijät,

Tänään te ette esittele vain taideteoksia. Te astutte esiin. Te tulette näkyviksi. Teidän työnne eivät tarjoa valmiita vastauksia – ne ovat rohkeita kysymyksiä.

Ne kertovat: "Tässä minä olen. Näin minä katson. Näin minä tunnen."

Monet teistä ovat kulkeneet pitkän matkan. Lopputyö ei ole loppu – se on alku. Sillanrakennuspaikka. Tämä näyttely ei ole vain kokoelma taideteoksia – vaan näkemyksiä, tarinoita ja toivoa.

________________________________________

Kuvataide ja muotoilu eivät seuraa aikaa – ne muotoilevat sitä. Ne eivät vain peilaa todellisuutta – ne tekevät siitä toisenlaisen. Ne opettavat katsomaan ja kuvittelemaan toisin. Ja juuri se on tulevaisuuden tärkein taito.

Espoon kuvataidekoulu on siltojen rakentaja. Me yhdistämme perinteisen ja uuden – saven ja ruudun, hiilen ja pikselin, luonnoksen ja 3D:n. Me yhdistämme yksilön ja yhteisön, historian ja tulevaisuuden. Me luomme tilaa, jossa jokainen voi olla oma itsensä, tulla nähdyksi ja kuulluksi – ja kasvaa kuvataiteen ja muotoilun keinoin.

________________________________________

Näyttelyvieraita ja lopputyöntekijöitä kauppakeskus Sellossa. Kuva: Leena Ylä-Lyly

Tänä päivänä lapset ja nuoret kantavat harteillaan enemmän kuin koskaan. Ilmastoahdistus, sodan pelko, sosiaalisen median paineet, jatkuva suorittaminen, yksinäisyys ja ulkopuolisuuden kokemus muovaavat lapsuuden ja nuoruuden maisemaa.

Me emme voi yksin poistaa näitä haasteita – mutta me voimme luoda tilan, jossa saa olla turvassa. Tilan, jossa saa tuntea, kysyä, oivaltaa – ja olla kokonainen, oma ainutlaatuinen itsensä. Kuvataidekoulu on tällainen tila.

Kuvis on keidas ja voimakeskus. Paikka, jossa saa luoda ja kasvaa, kohdata toiset – ja tulla kohdatuksi lempeästi, omana itsenään.

________________________________________

Vas. lopputyöntekijän puheen pitänyt Ugne Bareisyte ja lopputyökoordinaattori Ruusu Hulmi. Kuva: Leena Ylä-Lyly

Kuvataide- ja muotoilukasvatus tekee tulevaisuudessa enemmän kuin koskaan. Se kasvattaa kykyä kuvitella toisin – ja toimia toisin. Se kehittää visuaalista lukutaitoa, ajattelua ja empatiaa. Se yhdistää tunteen ja ajattelun, sydämen ja käden – ja antaa välineet käsitellä monimutkaista maailmaa luovasti.

Se opettaa ilmaisemaan, ottamaan kantaa ja vaikuttamaan – kestävällä ja inhimillisellä tavalla. Se tuo esiin hiljaiset äänet ja uudet näkökulmat, tukee hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

Se ei vain sopeudu muutokseen – se luo sitä. Kuvataide ja muotoilu eivät ole pelkkiä oppiaineita – ne ovat tulevaisuuden toivon kieli.

________________________________________

Avajaisyleisöä kauppakeskus Sellossa. Kuva: Leena Ylä-Lyly

Kiitos teille kaikille, jotka mahdollistatte tämän – lopputyökoordinaattori Ruusu Hulmi, opettajat, näyttelytyöryhmä, huoltajat, ystävät ja kauppakeskus Sello.

Lopuksi haluan kiittää koko Espoon kuvataidekoulun yhteisöä: opettajia, ohjaajia, koko henkilöstöä, johtokuntaa – sekä kaikkia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa rakennamme tätä ainutlaatuista kuvataide- ja muotoilukasvatuksen kenttää.

Kiitos huoltajille ja perheille, jotka olette kulkeneet rinnalla, tukeneet ja uskoneet kuvataiteen ja muotoilun merkitykseen.

Kiitos teille kaikille, jotka mahdollistatte sen, että kuvis voi olla paikka, jossa kasvetaan, kohdataan – ja rakennetaan siltoja tulevaan.

________________________________________

Avajaisyleisöä kauppakeskus Sellossa. Kuva: Leena Ylä-Lyly

Ja ennen kaikkea: kiitos teille, nuoret taiteilijat.

Te ette ole vain osa tulevaisuutta. Te olette niitä, jotka sen muotoilevat. Ja juuri siksi – tulevaisuus näyttää valoisalta.

Nautitaan yhdessä näyttelystä – ja katsotaan rohkeasti kohti tulevaa. Lämpimät onnittelut upeasta näyttelystä.

Sydämellinen kiitos teille kaikille.

________________________________________

Ja vielä lopuksi:

Tapaamisiin lopputyöseminaarissa tulevana viikonloppuna! Seminaarissa jokainen nuori saa tilaisuuden esitellä oman teoksensa ja kertoa sen syntyprosessista – juuri täällä, tämän näyttelyn äärellä. Tilaisuus on avoin kaikille, ja yleisö on lämpimästi tervetullut seuraamaan nuorten taiteilijoiden esityksiä paikan päälle.

Maritta Poijärvi

rehtori, Espoon kuvataidekoulu

Julkaistu
10.4.2025