Rehtorin avaussanat kevätnäyttelyiden avajaisissa 11.4.2024

Aiheet:
Rehtori Maritta Poijärven puhe kevätnäyttelyiden avajaisissa 11.42024 Kauppakeskus AINOAssa.

Hyvät lopputyöntekijät, arvoisat kutsuvieraat,

Keväinen tervehdys kaikille täältä kauppakeskus AINOAsta Tapiolasta Espoosta, ”Nimenomaan” – Espoon kuvataidekoulun lopputyö- ja kevätnäyttelyiden avajaisista.

Olen Espoon kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi ja minulla on ilo ja kunnia toivottaa tervetulleeksi näyttelyn virallinen avaaja Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mervi Katainen. Lämpimästi tervetuloa!

Lämpimästi tervetuloa kaikki näyttelyn taiteilijat ja arvoisat kutsuvieraat.

Tilaisuus taltioidaan Facebook-Live-lähetyksenä, joka on katseltavissa Espoon kuvataidekoulun Facebook-kanavalla.

Kiitän Kauppakeskus AINOAsta LähiTapiolan Tuija Wänttistä näyttelytiloista, markkinoinnista ja erinomaisesta yhteistyöstä.

Kiitän näyttelyrakennus työryhmää ja koko henkilökuntaa.

Tulevaisuuden valonkantajat: Rohkeus, Luovuus ja Toivo

On suuri kunnia seistä täällä tänään, kun avajaisten juhlahetki kutsuu meitä yhteen!

Tämä tilaisuus on enemmän kuin pelkkä seremonia – se on lupaus tulevaisuudesta, joka on kirkas ja täynnä mahdollisuuksia. Kun katson ympärilleni, näen upeita teoksia ja kasvoja, jotka hehkuvat nuoruuden intoa ja uteliaisuutta. Te rakkaat Espoon kuvataidekoulun oppilaat ja lopputyöntekijät olette voimavara, joka liikuttaa maailmaa eteenpäin.

Kokonaisuudessaan näyttely on kuin värikäs kaleidoskooppi, joka tarjoaa monia näkökulmia ja tulkintoja nuorten taiteilijoiden maailmasta. Näyttely osoittaa nuorten lahjakkuuden ja luovuuden sekä antaa mahdollisuuden tutustua erilaisiin taiteen muotoihin ja ilmaisutapoihin.

Nuorten teokset ovat kuin ikkuna heidän mielensä syvyyksiin ja tunteisiin, ja jokainen teos on kuin pieni tarina omasta elämästä ja maailmasta. Teosten kautta välittyy ilo, suru, ahdistus, toivo ja epävarmuus, suhde luontoon, arjen kauneus, suhde itseen ja realistinen kuva nuorten maailmasta. On ollut inspiroivaa lukea hienoja työkirjojanne ja työprosessikuvauksianne.

Lopputyönäyttelyssä esitellään vuonna 2024 valmistuneet lopputyöt. Näyttelyyn osallistuu 50 opiskelijaa, jotka ovat iältään 15–20-vuotiaita. Lopputyö on taiteen perusopetuksen syventävien opintojen huipentuma. Oppilas valitsee itse teoksen tai teoskokonaisuuden aiheen ja toteutustavan sekä dokumentoi prosessin.

Näyttelyssä on mukana kuvataidekoululaisten yhteisteos “Nimien tarinat”. Teos muodostuu puukuutioista, joihin jokainen on kuvannut etunimensä anfangin eli koristellun alkukirjaimen sekä muita kirjaimia ja kuvia. Kuutioita suunnitellessaan oppilaat tutkivat nimien tarinoita ja historiaa.

Nuoret, tänään avattavan näyttelyn tarkoituksena on koota yhteen toiveikkuus ja innostaa meitä yhteisöllisesti kohti rohkeampaa tulevaisuutta. Vaikka ympärillämme tapahtuu paljon haasteita, on tärkeä pystyä uskomaan omiin kykyihin ja unelmiin.

Kuvataiteella ja muotoilulla on valtava voima tuoda toivoa ja iloa nuorten elämään. Se voi olla virkistävä keidas stressaavan arjen keskellä ja tarjota hetken rauhaa ja iloa, joka auttaa meitä jaksamaan. Samalla se kehittää taitoja, jotka ovat elintärkeitä tulevaisuuden menestymiselle ja hyvinvoinnille.

Tulevaisuudessa tarvitaan taitoja, joita pitkäjänteinen lapsesta nuoruuteen jatkuva säännöllinen viikoittainen kuvataide- ja muotoiluharrastus pienessä ryhmässä ammattitaitoisen lämpimän arvostava ja kannustavan opettajan ohjaamana antaa, kuten monimutkaisten ongelmien ratkaisutaidot, kriittinen ajattelu, epävarmuudensietokyky, mielikuvitus, unelmointi ja luovuus, sosiaaliset taidot, tunneäly ja päätöksenteko ovat vain joitain niistä taidoista, joita nuoret tarvitsevat tulevaisuudessa.

Teknologia on osa nykypäivää, ja nuorten on tärkeää osata käyttää sitä taitavasti ja vastuullisesti. Digitaaliset laitteet tarjoavat nuorille valtavia mahdollisuuksia oppimiseen ja luovuuteen, mutta samalla voivat aiheuttaa haasteita keskittymiselle ja hyvinvoinnille. On tärkeää löytää tasapaino digitaalisten laitteiden ja käsillä tekemisen välillä, jotta nuoret voivat hyödyntää kaikkia mahdollisuuksiaan ja kehittää itseään monipuolisesti.

Nuoret ovat herkkiä ympäristön ja yhteiskunnan muutoksille. Ilmastonmuutos, sodat, ympäristötietoisuus, vastuullisuus, mielenterveys, yhdenvertaisuus, syrjimättömyys, monimuotoisuus ja koulutus ovat vain muutamia niistä aiheista, jotka nuoria puhuttelevat ja innostavat.

Haluan kiittää teitä tänään pitkästä opiskelustanne Espoon kuvataidekoulussa ja huoltajianne ja perheitänne kannustuksesta ja tuesta sekä siitä, että jaatte kanssamme oman ainutlaatuisen taiteenne. Olen vakuuttunut siitä, että jokainen teistä on tärkeä ja arvokas juuri sellaisena kuin olette. Yhdessä me voimme saavuttaa enemmän kuin yksin, ja yhdessä me voimme luoda paremman tulevaisuuden meille kaikille.

Tiedän, että edessänne on paljon mahdollisuuksia ja haasteita, mutta uskokaa itseenne ja rohkeuteenne. Te olette valon kantajia, tulevaisuuden tekijöitä, joilla on potentiaalia tehdä maailmasta parempi paikka meille kaikille. Jatkakaa luovaa matkaanne eteenpäin ja olkaa valmiita tarttumaan mahdollisuuksiin ja haasteisiin rohkeasti avoimesti ja uteliaasti.

Luovuutta tarvitaan kaikkialla.

Toivotan teille kaikille onnea näyttelyyn ja inspiroivia hetkiä näyttelyssä.

Muistakaa aina uskoa omaan voimaanne ja mahdollisuuksiinne.

“Rohkeus saa tekemään asioita, joita en uskonut pystyväni. En ollutkaan sitä, mitä luulin. Olin enemmän.”

“Rohkeus on turvautumista ihmeeseen, joka sisälläsi asuu. Olet enemmän kuin aavistat.”

“Kun uskot unelmiisi, alat kasvaa niitä kohti.” – Tommy Hellsten

Onnea näyttelyyn!

Iloitaan onnistumisestanne yhdessä!

Maritta Poijärvi,

rehtori

Julkaistu
12.4.2024