Mistä saat toivoa ja voimaa jaksaa vaikeissakin tilanteissa?

Kuvataidekoulun rehtori Maritta Poijärvi kirjoittaa blogissaan muotoiluajattelusta, joka on yksi työkalu tulevaisuuden hahmottamiseen.

Hei kuvislainen,

Epäilemättä meistä tulee sellaisia kuin haaveilemme.” - Claude M. Bristol

Mistä sinä unelmoit? Mistä saat toivoa ja voimaa jaksaa vaikeissakin tilanteissa? Kuvittele itsesi aikakoneeseen muutaman vuoden päähän tulevaisuuteen: aikakoneen ovi avautuu ja huomaat laskeutuvasi tulevaisuuteen, jossa kaikki ongelmat ovat ratkenneet parhaalla mahdollisella tavalla ja sinulla on yksinkertaisesti hyvä olla.

Millaiselta maailmasi näyttää, tuntuu, maistuu silloin? Mitä tekemällä olet saanut tuon kaiken aikaan? Mistä teoista parhaan mahdollisen tulevaisuutesi eteen olet kaikkein ylpein?

Olemme onnekkaita, kun meillä kuvisihmisillä ja designereilla on hallussa monenlaisia menetelmiä kuvitella vaihtoehtoisia, toiveikkaita tulevaisuuksia. Muotoiluajattelu on yksi työkalu tulevaisuuden hahmottamiseen. Muotoiluajattelulla voimme vaikuttaa proaktiivisesti, ihmislähtöisesti ja inhimillisesti kaikkeen tuntemattoman tutkimiseen. Pohtia vaihtoehtoisia ratkaisuja tulevaisuudesta scifi- ja fantasiakirjailijoiden tarinoiden tavoin.

Muotoiluajattelun perusprosessi pätee elämän kaikkiin osa-alueisiin – tunnista ongelma, syvenny aiheeseen, hanki tietoa, ideoi ja luonnostele vaihtoehtoisia ratkaisuja, luo konsepti, kokeile, tee pieniä muutoksia ja korjaa – myös täysin tuntemattoman tutkimiseen.

Sen sijaan, että katsomme voimattomina sivusta, kun tulevaisuutemme tapahtuu, voimme vaikuttaa paljonkin sen suuntaan ja muotoon mielikuvituksen, luovan ajattelun ja innovaatioiden kautta.

Kuvataiteella on kyky luoda toivoa. Kuvataiteen avulla on turvallista oppia itsestään, omista vahvuuksistaan ja heikkouksistaan. Lapset ja nuoret tarvitsevat kuitenkin kasvaessaan myös hienovaraista ja herkkää tukea, kannustusta, peiliä, ohjausta ja rinnalla kulkemista sekä nähdyksi ja arvostetuksi tulemista omana ainutlaatuisena itsenään.

Kaikilla aikuisilla yhdessä on maailman tärkein ja arvokkain tehtävä tarjota turvallinen, toivoa, iloa, luovuutta, uteliaisuutta ja rohkeutta ruokkiva ja herättävä kasvu- ja oppimisympäristö kaikille lapsille ja nuorille!

Pidetään huolta lapsista ja nuorista ja annetaan unelmille siivet,

Maritta Poijärvi

rehtori

maritta.poijarvi@espoonkuvis.fi

044 777 7492

Julkaistu
28.2.2022