Espoon kuvataidekoulun lopputyöt 2022

Espoon kuvataidekoulussa valmistui lukuvuonna 2021–22 yhteensä 34 lopputyötä.

Keväällä 2022 Espoon kuviksessa valmistui 34 kuvataiteen perusopetuksen laajan oppimäärän lopputyötä. Töitä valmistui yhteensä seitsemän eri taiteenalan työpajasta. Nämä lopputyöt arvioitiin keväällä 2022 lopputyönäyttelyssä pidetyssä lopputyöseminaarissa.

Kuvataidekoulun syventäviin opintoihin kuuluu lopputyön tekeminen. Lopputyö on lukuvuoden mittainen itsenäinen työ, jonka aiheen ja toteutustavan oppilas valitsee itse ja joka toteutetaan osana työpajaopetusta. Lopputyöhön kuuluu taiteellisen työn lisäksi työprosessia kuvaava dokumentaatio, siihen liittyvä itsearviointi sekä lukuvuoden aikana pidettävät taiteen tuntemuksen luennot.

Lisäksi lopputyöprosessiin kuuluu lukuvuoden aikana järjestettävät lopputyöinfot, joissa eri työpajoissa työskentelevät lopputyöntekijät kokoontuvat yhteen ja käyvät lopputyökoordinaattorin kanssa läpi käytännön asioita ja työskentelyn myötä heränneitä kysymyksiä. Infoissa on päästy keskustelemaan niin työn ideointiin, motivaatioon kuin näyttelysuunnitteluunkin liittyvistä aiheista.

Lukuvuonna 2021–22 valmistuneet lopputyöt työkirjoineen esitellään seuraavassa. Näet teokset myös lopputyönäyttelyssä kauppakeskus AINOAssa Tapiolassa 9.4.–11.5.2022.Lopputyöt 2022


Helen Henriksson, grafiikka
Tytöt uimassa

Grafiikantöitä teossarja eri väreissä.

Teokseni koostuu kolmesta eri sarjasta, jotka kuvaavat samaa unenomaista ja mystistä jokimaisemaa eri tavoin. Kuvassa on kolme tyttöä nauttimassa kesäpäivästä ja uimassa joessa. Koko talven olen teoksen kautta itse unelmoinut samasta hetkestä. Teos on toteutettu kuparilaatalle etsauksena ja siinä on käytetty tekniikkana akvatintaa.
Työkirja

Kerttu Nikkola, piirustus ja maalaus
Kaikki, mikä on väliaikaista ja pintapuolista jää kummittelemaan

Värikkäitä maisemakuvia ja muotokuvia pelleistä.

Kyseessä on akryylimaalilla kankaalle tehtyjä maisemakuvia muuttuvista tiloista sekä muotokuvia pelleistä, jotka salakavalasti asuttavat maalauksien maisemia.
Haluan teoksissani käsitellä ihmisen vääristynyttä käsitystä muistoistaan, ajan armotonta kulumista, ja eriskummallisen viatonta iloa, jota pellet kuvastavat kaiken maailman onnettomuuden keskellä.
Työkirja

Oskari Tengvall, piirustus ja maalaus
Kontrasti

Akryylimaalaus punainen musta ja sininen.

Materiaali: akryyli kankaalle. Maalaus.
Maalauksessani tutkin kahden voimakkaan värin vuorovaikutusta ja niiden välilleen luomaa kontrastia. Vastapainona terävälle kontrastille haluan tuoda myös värien läpikuultavuuden kuvastamaan värien herkkyyttä. Teoksessa käytän sinisen sekä punaisen eri sävyjä, sillä ne on usein ajateltu toistensa vastakohdiksi. Esimerkiksi kylmä ja kuuma, hyvä ja paha.
Työkirja

Noora Kara, piirustus ja maalaus
Kärpänen ja koti

Kolme sarjakuvaa ja pieniä ötökkähahmoja.

Lopputyöni koostuu kolmesta sarjakuvasta ja viidestä erillisestä hahmosta. Pääosassa ovat kuitenkin sarjakuvat. Niillä haluan viestiä, ettei elämää aina tarvitse ottaa niin vakavasti. Jokaiseen sarjakuvaan on piilotettu jotain, joka jää katsojan tulkittavaksi.
Työkirja

Milla Turunen, digitaalinen taide
Le deuil

Neljä digitaalista työtä, joissa sinisellä taustalla käsiä eri asennoissa ja pääkallo.

Työni Le deuil on neljän kuvan sarja, joilla kuvaan elämään liittyviä kokemuksia: yhdessäoloa, yksinäisyyttä, eroa ja kuolemaa. Tein työni digitaalisesti yhdistellen neljä eri työtäni kokonaisuudeksi. Töiden ei alun perin kuulunut olla kokonaisuus, enkä edes työstänyt niitä kauaa kokonaisuutena. Lopulta päätin yhdistää ne ja jatkaa jokaista suuntaan, joka saattoi ne lopulta yhteen. Kaikki sarjan kuvat pohjautuvat tavalla tai toisella mielenkiintooni ihmisen anatomiaa sekä psykologisia ilmiöitä, kuten menetystä kohtaan.
Työkirja

Otto Suojalehto, 3D

Digitaalinen teos, jossa lintu seisoo kivellä.

Halusin 3D-työlläni esittää, miten rauhallinen luonto voi olla.
Työkirja

Maija Saari, piirustus ja maalaus
Kangastus

Kolme akvarellimaalasta, joissa pastellisävyisiä kasveja ja sieniä.

Akvarellimaalauksissani kuvaan kasvien ja luonnon kiehtovuutta ja tutkin, kuinka ihminen aina muokkaa näkemäänsä.
Työkirja

Silja Tirkkonen, piirustus ja maalaus
Vuosimallia 03

Värikäs öljyvärimaaluas, jossa käsi tarraa nalleleluun. Paljon erilaisia leluja ja pelejä.

Öljyvärimaalauksessani kuvaan nostalgian haikeaa kaipuuta lapsuuden viattomuuteen. Haluan myös aikuisuuden kynnyksellä muistella omaa lapsuuttani herättämällä lapsuuteni hahmot ja lelut eloon.
Työkirja

Nea Parkatti, valokuvaus
Painottomuuden harmonia

Yhdeksän valokuvan sarja tumman veden alla uivista tytöistä.

Lopputyössäni haluan tuoda valokuvien kautta esille vedenalaisen maailman kiehtovuuden sekä kauneuden. Kuvani käsittelevät veden painovoimattomuutta sekä siitä kumpuavaa harmonian ja kepeyden tunnetta.
Työkirja

Liisa Harju, piirustus ja maalaus
Palasia saaresta

Neljän työn sarja, joissa sinistä ja oranssia. Aalto, majakan seinä, rantakalliot, tyrskyävä meri.

Kuvaan öljyvärimaalauksissani kuvitteellista majakkasaarta. Maalauksissa yhdistyvät muistojen kaltaiset pysähtyneet hetket ja kaipaus avomerelle.
Työkirja

Pekka Koivuniemi, digitaalinen taide
Tuulten kuljettama

Purjealus merenpoukamassa, jota reunustaa korkea kallio, uimareita hiekkarannalla ja talo. Taivaalla avaruusaluksia.

Digitaalisesti tehdyssä kuvassa laiva ja sen ympärillä olevat asiat kuvaavat kuinka ajat muuttuvat ja kuinka tulevaisuudessa horisontin luona odottaa uusia mahdollisuuksia.
Työkirja

Aurelia Uitto, digitaalinen taide
Ihmisen paras ystävä

Seitsemän kuvaa koirista ja kissoista erivärisillä taustoilla.

Kaikki alkoi siitä, kun erään läheiseni rakas kissa menehtyi ja tahdoin tehdä hänen muistokseen muotokuvan. Myöhemmin koulun taidemyyjäisissä aloin saamaan tilauksia ihmisiltä, jotka halusivat muotokuvamaalauksia omista lemmikeistään. Tämä sai minut innostumaan kissojen ja koirien maalaamisesta. Haluan teoksillani tuoda esiin lemmikkien tärkeyttä ihmisille.
Työkirja

Elisa Muranen, piirustus ja maalaus
Akvarelliunelmia elämän pyörteissä

26 maalauksen sarja heleissä väreissä luontoaiheista ja ihmisistä.

Käsittelen työssäni hetkessä elämisen taitoa, ympärillä olevan kauneuden huomaamista sekä unelmia. Olen maalannut akvarelleilla unelmanomaisia hetkiä, joissa tämä kauneus on taltioitu. Kaikesta pahuudesta huolimatta jokaisessa hetkessä on mielestäni jotain hyvää, kaunista ja maagista, jos sen vain osaa nähdä.
Työkirja

Veera Makkonen, piirustus ja maalaus
Elpyminen

Kolme öljyvärimaalausta: nukkuvan kasvot tyynyn päällä, sitruuna ja inkiväärinjuuri, peiton alta pilkistävät jalat.

Öljymaalauksissani haluan tuoda esiin tyyneyden ja pysähtymisen tunteen, kun toipuu kipeydestä.
Työkirja

Utu Alakuijala, piirustus ja maalaus
Loisoikeudet

Sarja musta-valko-pinkkejä piirustuksia: ihmisen silmä, käsi, pää.

Lopputyökseni tein sarjan yksinkertaistettuja piirustuksia. Inspiroiduin hyönteisistä ja niistä hauskoista faktoista, joita emme halua muistaa.
Työkirja

Ella Jing, digitaalinen taide
Draining

Kolme digipiirrosta: henkilö sinisellä taustalla pitelee tähteä, kaksi kättä pitelee valon lähdettä, henkilö istumassa japanilaistyylisessä huoneessa.

How much effort must you put in before it all falls through your fingers like droplets of water? In these three digital paintings, I took heavy inspiration from influences around me to create a new character to explore different uses of colors and lighting that I normally do not default to. I wanted to convey my interests while also shedding light on my waning motivations.
Työkirja/workbook

Aini Pikkarainen, digitaalinen taide
Valaat

Digitaalinen piirros: kaksi valasta, useita kilpikonnia, merilevää ja koralleja värikkässä aurinkoisessa vesimaisemassa.

Kuvaan digitaalisesti Adobe Illustratorilla toteutetussa työssäni meren monipuolisuutta. Teos pohtii asioita, joita merestä ja erityisesti valaista ei vielä tiedetä. Mielenkiintoista onkin, mitä nämä suuret meren asukkaat tietävät, mitä me emme.
Työkirja

Venla Pulkkinen, keramiikka
Kahvipöydässä

Neljä rintakuvaa, keramiikkatöitä.

Tutkin keramiikan lopputyössäni neljää ihmistä ja heidän suhdettaan toisiinsa. ‘’Kahvipöydässä’’ on rakkaudenosoitus omille isovanhemmilleni ja taltiointi yhteisestä ajasta.
Työkirja

Sara Pursiainen, digitaalinen taide
Vaihtelevat tunteet

Kaksi digipiirrosta: hymyilevä kasvokuva pitkähiuksisesta pojasta sekä kokovartalokuva huppuun piilotuneesta henkilöstä.

Tunteita voi ilmaista eri tavoin. Kukin näyttää tunteensa eri tavoin, toisilta ne huomaa suoraan kasvoilta ja toisilta ne voivat näkyä kehonkielessä tai pukeutumisessa.
Työkirja

Veera Saine, kuvataide
Elämän pelinappula

Kolme naivistista maalausta: karuselli, henkilöitä sohvalla, merenneito (tai -mies).

Työni symboloivat huvipuiston avulla elämän eri vaiheita ja tunteita. Myös väreillä on väliä, ne symboloivat eri tunnetiloja. Naivistisen tyylinen työskentely.
Työkirja

Nico Peill, piirustus ja maalaus
Vielä täällä (Terho / Inka)

Kaksi henkilökuvaa öljyväreissä: henkilö merimaiseman edustalla sekä henkilö pitelemässä kissaa.

Kuvaan maalauksissani kahta minulle tärkeää henkilöä, jotka todennäköisesti lähtevät ennen minua. Halusin työlläni muistaa hyvät ajat heidän kanssaan.
Työ on öljyvärimaalaus 30x35cm kanvakselle.
Työkirja

Aada Maula, piirustus ja maalaus
Beauty of the Rings

Kolme tasoa, joissa sormuksia sekä kolme piirrosta tai valokuvaa tytöistä sormukset käsissään.

Kaksiosaisessa työssäni kuvaan nuoruutta ja siihen kuuluvia muoteja. Työni sisältää tekemäni sormukset sekä piirrokset sormuksista kaverini kädessä.
Työkirja

Tiitu Pellas, piirustus ja maalaus
Kasvot tunteen tulkkina

Kaksi suurikokoista maalausta kasvoista silmät kiinni, henkilö nauraa ja irvistää, toinen vihreällä ja toinen punaisella taustalla.

Maalauksessani tutkin kasvojen ilmeitä tunteiden välittäjänä. Näemmekö kasvoista aidot tunteet vai peittyvätkö ne naamarin alle?
Työkirja

Astrid Korkeamäki, digitaalinen taide
The Debut of Cressida MacCarthy

Tummasävyinen kuva henkilöstä seisomassa pelottavan olion ympäröimänä.

The work is a collection of scenes and panels for a story I've written. With this work, I want to emphasize the visual side of storytelling, and the different kinds of relationships people have with each other.
Työkirja/workbook

Elsa Partanen, piirustus ja maalaus
Illan hämärä

Sini-vihreäsävyinen maalaus pimeästä, jossa kahden talon ikkunat ja katuvalo antavat valoa.

Työni on saanut inspiraatiota myöhäisillan syyskävelystä Töölönlahdella. Lahden puut ja illan hämärä luovat taianomaisen tunnelman, jota pyrin viestimään työssäni. Työni on akryyli- ja öljyvärimaalaus kankaalle.
Työkirja

Emilia Ingi, piirustus ja maalaus
Ongelmia

Maalaussarja, jossa tummia värejä ja kuvia taloista ja huoneista sekä henkilöistä metsän siimeksessä.

Kuudesta maalauksesta koostuva työni on tehty kiiltäväpintaisille pohjille öljyväreillä.
Käsittelen töissä tilaa ja tunnelmaa, sekä eläin- ja ihmishahmoja.
Työkirja

Jenni Särkinen, kuvataide
Face it

Kaksi maalausta, joissa kuvattu nuoria naisia punaisessa ja vihreässä mekossa metsässä.

Halusin kuvata ajan kulumista kuvataiteen keinoin. Halusin tuoda esille, ettei menneeseen pääse käsiksi eikä tulevaa voi pakoilla, vaan se on kohdattava. Halusin myös luonnon olevan osana työtä ja tutkia valoa ja varjoja. Työssä on käytetty akryylimaaleja kangaspohjalle.
Työkirja

Jemiina Törnwall, valokuvaus
Mielenmaisema silloin ja nyt

Kaksi maalausta, joista toisessa nuori tyttö keskellä vihreää kukkapeltoa ja toisessa henkilö sukellusnaamari päässä lumisella pellolla.

Teos käsittelee kasvua lapsesta noin 16-vuotiaaksi. Vuodenajat vaihtuvat, lumi peittää pellon kukinnon ja mökiltä väki lähtee lämpöön, mutta minä pysyn sijoillani. Teos on tehty akryylimaaleilla, ensimmäisessä osassa kankaalle ja toisessa tulostetun valokuvan päälle.
Työkirja

Linnea Pirkkanen, piirustus ja maalaus
Saudade

Neljä maalausta kissoista päässään erilaisia sädekehiä tai kruunuja.

Tein neliosaisen akryylimaalaustyöni edesmenneiden kissojeni muistoksi. Halusin tuoda töihin omaa tyyliäni, joten lisäsin jokaiseen maalaukseen elementin, joka tulee minulle mieleen kyseisestä kissasta.
Työkirja

Topias Poikola, 3D
Raketin lento

Digianimaatio, jossa valkoinen raketti nousee harmaasta maisemasta.

Tein työni raketista ja sen lähtö alustasta käyttäen blenderiä. Työssäni raketti lähtee savuten lentoon ja kamera seuraa sitä. En yritä kertoa työlläni mitään, eikä sillä ole mitään syvempää merkitystä. Se on vain tekninen taidonnäyte.
Työkirja

Elsa Karppi, valokuvaus
Tunne ja yhteys

Yhdeksän valokuvan sarja hevosista ja ratsastajista.

Kuvaan kuvakollaasi-työssäni hevosen ja ihmisen yhteyttä sekä hevosen monipuolisuutta: herkkyyden ja voiman yhdistelmää, lempeyttä, viisautta, ylväyttä, symboliikkaa, taianomaisuutta sekä mystisyyttä. Valokuvissa hevonen on kuvattu eri kuvakulmissa sekä kuvakoossa. Olen joissain valokuvissa hyödyntänyt vastavaloa tuomaan kontrastia, muuten hyödynnetty tasaista valoa.
Työkirja

Milja-Hertta Suominen, kuvataide
Pelko

Neljän maalauksen sarja: hukkuva ihiminen, pimeä metsä, korkea paikka ja ahdas punainen kammio.

Öljyvärimaalauksillani haluan kuvata erilaisia fobioita ja pelkoja taiteen kautta. Tavoitteenani on, että pystyisin töilläni koskettamaan ihmisiä ja saamaan niihin juuri oikean tunnelman. Valitsin tämän aiheen, sillä olen kiinnostunut ihmisen mielestä ja mistä pelot alun perin lähtevät liikkeelle.
Työkirja

Nelli Koskinen, kuvataide
Omakuvat

Kaksi omakuvatyötä piirroksena, kasvot eri kulmista.

Lopputyönäni on kaksi omakuvaa, jotka ovat toteutettu piirtämällä. Tavoitteenani oli tutkia omia kasvoja niiden jäljentämisen kautta.
Työkirja

Nea Virtanen, kuvataide
Spectaculum

Manga-tyylinen mustavalkoinen piirros steampunk-naisesta lavalla silmien ympäröimänä.

Piirroksessa näkyy se, miten yhteiskunta ohjailee ja muovaa ihmistä. Teoksessa nousee esiin myös se, miten muiden katseet määrittelevät toisia.
Työkirja

 

Lue lisää

Lopputyöt Espoon kuvataidekoulussa

Lopputyönäyttely kauppakeskus AINOAssa Tapiolassa 9.4.–11.5.2022


Julkaistu
20.4.2022