Kurkistus Åbergin taloon

Åbergin lastentalo on Leppävaaran Vallikalliossa sijaitseva vanha puutalo, jonka Espoon kaupunki myönsi kuvataidekoulun käyttöön kesällä 2021. Käydään kurkistamassa suojellun huvilan sisätiloihin!

Vallikallion punatiilisten kerrostalojen keskellä seisovan Åbergin puuhuvilan pihassa on helppo unohtaa, että talo sijaitsee vain kivenheiton päässä Leppävaaran keskustan vilskeestä. Rakennus lepää kallion päällä keskellä metsikköä, joka varsinkin kesäisin sulkee huvilan omaan vehreään rauhaansa. 

Åbergin lastentaloa ympäröi metsikkö.


Valkoisena metsää vastaan piirtyvä Åbergin talo on rakennusmestari Johan Henrik Malkin vuonna 1911 rakentama puuhuvila, joka oli aikoinaan yksi Bergansin palsta-alueen eli Harakan rakennuksista. Nimensä talo on saanut vuonna 1929 huvilan ostaneelta Axel Herman Åbergilta.

Huvila erikoistui lasten paikaksi jo 1910-luvulla, jolloin se toimi Helsingin rouvasväenyhdistyksen pitämänä lastenkotina. 1990-luvulla talo kunnostettiin Leppävaara-seuran aloitteesta ja se muunnettiin avoimeksi päiväkodiksi. Pihassa oleva leikkipuisto on alueen lasten ahkerassa käytössä, mutta muuten nykyään Espoon kaupungille kuuluva huvila on ollut viime aikoina vähäisessä käytössä. 

Kesällä 2021 Espoon kaupunki myönsi talon Espoon kuvataidekoulun käyttöön. Tarkoituksena on elävöittää rakennuksen toimintaa ja tuoda alueelle erityisesti pienten lasten ja perheiden tarpeisiin vastaavaa kulttuuritoimintaa.

Huvila sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Alakerran kauniit, valoisat salit on varusteltu pienten lasten opetukseen ja siksi ihanteellisempaa ympäristöä koko perheen kuviskursseille sekä vauvojen värikylvyille saa hakea. 

Alakerran saleja koristavat vanhat kaakeliuunit.

Huvilan toisesta kerroksesta löytyy ihastuttavan aurinkohuoneen lisäksi erikokoisia huoneita, jotka kuvataidekoulu on valjastanut ateljeekäyttöön. Syksyllä 2021 näissä tiloissa on työskennellyt kuvataidekoulun Karakallion opetuspisteen oppilaita, joille Åberg on tarjonnut viihtyisät ja toimivat väistötilat Karatalon remontin ajaksi.

Espoon kuvataidekoulu on viritellyt talossa uudenlaisen kuvistaidetoiminnan puitteita kuluneen syksyn ajan. Talon tarjoamia harrastusmahdollisuuksia on tutkittu ja alueen lapsiperheiden tarpeita kartoitettu. Kuvataidekoulu on kaavaillut taloon perheen pienimmille suunnattuja päiväkursseja sekä viikonloppuihin sijoitettavia koko perheen taidetyöpajoja.

Ensimmäisenä on järjestettävä kuitenkin avajaiset. Lauantaina 30. lokakuuta koulu järjestää Åbergin talon uutta alkua juhlistavan avajaispäivän, jolloin talossa pidetään sopiva maksuton kranssityöpaja. Koko perheelle sopivassa työpajassa tehdään talvikauden koristeita kuvataidekoulun huippuopettajien opastuksella ja samalla vierailijat voivat käydä kurkistamassa talon sisätiloihin. 

Kuvat: Olga Martikainen


Lähteet:


Leppävaaran kotikaupunkipolut

Julkaistu
25.10.2021