Inspiroivaa alkanutta kuviskevättä!

Rehtori Maritta Poijärvi kirjoittaa blogissa, miten kuvataiteen ja muotoilun harrastamisella on valtavasti lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä vaikutuksia.

Olette onnekkaita, kun olette valinneet harrastukseksi kuvataiteen ja muotoilun. Kuvataiteen ja muotoilun harrastamisella on valtavasti lasten ja nuorten hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, mikä on huomattu koronaepidemian etäopetusaikana, kun sosiaaliset kontaktit ja ryhmämuotoinen vuorovaikutus ovat puuttuneet.

Kuvataide- ja muotoiluharrastus edistää tutkitusti lasten ja nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä

Ryhmämuotoisen ja yhteisöllisen kuvataide- ja muotoiluharrastuksen on havaittu voivan aktivoida ja parantaa monin tavoin nuorten sosiaalisia ja vuorovaikutustaitoja, kuten yhteistyötaitoja, kommunikaatio- ja neuvottelutaitoja sekä konfliktien ratkaisemiseen liittyviä taitoja. Harrastus tarjoaa voimaantumisen ja pystyvyyden kokemuksia, lisää itseluottamusta ja luo positiivista ja toiveikasta tulevaisuuden näkymää.

Ryhmämuotoinen taidetyöskentely voi tarjota tilan, jossa nuorten on mahdollista kehittää mm. empatiakykyä, kuten muiden huomioimista, kunnioittavaa ja kannustavaa asennetta sekä vastuunottoa. Ryhmissä toimiminen auttaa vähentämään yksinäisyyttä ja sosiaalista eristyneisyyttä. Kuvataideharrastus tukee mielen hyvinvointia ja mielenterveyttä ja auttaa käsittelemään vaikeita tunteita.

Kuvataiteen ja muotoilun harrastus antaa myös välttämättömiä taitoja tulevaisuuden työelämään

Jatkuvasti kehittyvän teknologian myötä tulevaisuudessa korostuvat luovuus, kuvaviesteillä ja visualisuudella vaikuttaminen. Elämyksiä jaetaan verkossa postauksina, vlogeina ja blogeina.

Visuaalinen viestintä tulvii meemien, mainosten, videoiden ja kuvamanipulaatioiden aikakautena kaikkialle. Visuaalisen vyöryn ymmärtämiseen ja kriittiseen tarkasteluun tarvitaan kuvanlukutaitoa, jota oppii parhaiten itse kuvia ja videoita tekemällä ja muokkaamalla.

Tulevaisuuden työelämässä monilla aloilla tarvitaan luovaa ongelmanratkaisua, muotoilu- ja suunnitteluprosessin ymmärrystä, työkaluja ideoiden kehittelyyn ja jalostamiseen, ryhmätyötaitoja, kriittistä ja laaja-alaista ajattelua ja viestintää.

Olemme valinneet kevätnäyttelymme nimeksi ”Olipa kerran…”. Nimi kuljettaa meidät yhteisen teemamme pariin, jossa kirjat, tarinat ja kirjallisuus ovat visuaalisuuden lähteinä. Teemme yhteistyötä espoolaisten kirjastojen kanssa monin tavoin. Tästä lisää hieman myöhemmin keväällä.

Lumoudutaan ja uppoudutaan taiteen rauhoittavaan, virkistävään ja hoitavaan syleilyyn!

Maritta Poijärvi,

rehtori

Kuva: Anri Pähklamäe

Julkaistu
2.2.2022