Tulevan lukuvuoden työpajatarjonta on julkaistu!

Julkaistu
9.2.2021
Tutustu lukuvuoden 2021–2022 työpajoihin.

Espoon kuvataidekoulun lukuvuoden 2021–2022 työpajavaihtoehdot on nyt julkaistu. Lataa uusi työpajaopas ja tutustu tulevan lukuvuoden työpajavaihtoehtoihin. Työpajojen kuvaukset löydät myös alta.

Kuvataidekoulun 14–20-vuotiaat oppilaat opiskelevat valitsemissaan työpajoissa. Niissä oppilaat syventyvät tiettyyn kuvataiteen tai muotoilun osa-alueeseen asiantuntevan opettajan opastuksella. Oppilas voi pysyä samassa työpajassa opintojensa loppuun asti tai vaihtaa työpajaa lukuvuosittain. Suosituksena kuitenkin on, että oppilas pysyy samassa työpajassa ainakin kahden vuoden ajan oppimisensa syventämiseksi.

Kuvataidekoulun nykyiset oppilaat valitsevat tulevan lukuvuoden työpajansa jatkoilmoittautumisen aikana 15.2.–8.3.2021 kirjautumalla Eepokseen oppilaan tai huoltajan tunnuksilla. Työpajavaihtoja voi valita 1-3 mieluisuusjärjestyksessä.

Kuvataidekoulu pidättää oikeuden muutoksiin. Työpajojen suosio vaikuttaa niiden toteutumiseen: kaikkia työpajoja ei välttämättä perusteta, osalle työpajoista saatetaan perustaa rinnakkais- tai tasoryhmiä.

Uudet oppilaat voivat hakea työpajoihin jatkoilmoittautumisen jälkeen 12.4.2021 alkaen, kun uusien oppilaiden yleinen hakuaika alkaa.

Lue lisää työpajojen jatkoilmoittautumisesta tai kysy lisää kuvataidekoulun toimistosta: toimisto@espoonkuvis.fi, p. 09 4257 8920 (ti-pe klo 10–15).

Espoon kuvataidekoulun työpajat 2021–2022



Kuvataiteen perusopetuksen työpajat


Animaatio

Animaatiotyöpajassa perehdytään sekä perinteiseen että digitaaliseen animaatioon. Opit kertomaan omia tarinoitasi esimerkiksi piirros-, tietokone- ja stop motion -animaation kautta sekä käyttämään erilaisia ohjelmistoja (Photoshop, After Effects, Maya). Työpajassa kokeillaan rohkeasti myös uusia ja harvinaisia animaatiotekniikoita – saatat keksiä jopa ihan oman tekniikkasi!

Pääset hyödyntämään monipuolisesti erilaisia taiteellisia työskentelytapoja. Animaatioelokuvasi tekoprosessi voi sisältää esimerkiksi hahmojen suunnittelua ja piirtämistä, lavasteiden rakentamista, käsikirjoittamista, äänitystä, 3D-mallintamista sekä kuvankäsittely- ja editointiohjelmien käyttöä. Voit itse päättää, mihin animointitekniikkaan haluat syventyä.


Digitaalinen taide

Tietokone tuo kuvataiteeseen aivan omanlaisiaan ilmaisumahdollisuuksia. Sen avulla voi piirtää, maalata, tehdä sarjakuvia, luoda animaatioiden sekä pelien maailmoja ja muokata valmiita kuva-aineistoja. Taivaskaan ei ole rajana, kun mielikuvitus kohtaa digitaaliset työkalut.

Digitaalisen taiteen työpajassa syvennyt tietokoneella piirtämiseen ja maalaamiseen sekä kuvankäsittelyyn. Työpaja sopii niin vasta-alkajalle kuin kokeneemmallekin tekijälle. Et tarvitse ennakkotaitoja, vaan sinut opastetaan ohjelmistojen ja laitteiden käyttöön.

Käytössäsi ovat iMac-koneet, Wacomin piirtopöydät ja Adoben ohjelmistot (Photoshop, Illustrator, After Effects, Animate).


3D

3D on nykyaikainen ja monipuolinen keino tuottaa animaatiota ja still-kuvia. Tekniikan hallitseminen on hyödyksi esimerkiksi pelisuunnittelijan, animaattorin, graafikon ja kuvataiteilijan työssä.

Työpajassa perehdyt 3D-ohjelman alkeisiin. Apuna käytetään myös Photoshop-kuvankäsittelyohjelmaa. Opit rakentamaan muotoja polygoneista, teksturoimaan, tuottamaan kuvia ja tekemään yksinkertaisia animaatioita.

Työpajassa tutustutaan myös animaation historiaan ja tulevaisuuteen. Tavoitteena on oppia ymmärtämään tekniikan perusteita ja 3D-taiteen ilmaisumahdollisuuksia.


Taidegrafiikka

Taidegrafiikka on monipuolinen, monivaiheinen ja yllätyksellinen tapa tuottaa kuvia, jossa luovuus yhdistyy käsillä tekemiseen. Se sopii erityisesti piirtämisestä pitävälle oppilaalle.

Grafiikan työpajassa tutustutaan taidegrafiikan historiaan ja eri menetelmiin. Kaikissa niissä kuva painetaan laatalla, jolle se ensin piirretään, kaiverretaan tai syövytetään. Työpajassa harjoitellaan esimerkiksi puupiirrosten, linopiirrosten ja metalligrafiikan tekoa syväpainoprässin avulla.

Valmiiksi työstetystä laatasta voi teettää useita yhtenäisiä tai toisistaan poikkeavia vedoksia, jotka painetaan paperille käsin tai painokoneella. Tekniikasta riippuen kuvat voivat olla suuria ja räiskyvän värikkäitä tai aivan pieniä ja herkän mustavalkoisia. Voit syventyä työpajassa mieleiseesi tekniikkaan tai kokeilla ja yhdistellä monia erilaisia menetelmiä.


Katutaide ja käyttögrafiikka

Kuvataidetta on muuallakin kuin museossa. Urbaanista ympäristöstä löytyy esimerkiksi seinämaalauksia, julisteita ja grafiikkaa, jotka tuovat taiteen osaksi jokapäiväistä elämää.

Näitä kuvia tutkitaan ja tuotetaan katutaiteen ja käyttögrafiikan työpajassa. Työpajassa pääset opettelemaan graffitien tekoa erilaisille materiaaleille esimerkiksi spray- tai akryylimaaleilla. Perehdyt katutaiteen historiaan ja sen osalta myös kantaaottavaan nykytaiteeseen. Saatat mahdollisuuksien mukaan toteuttaa myös oman seinämaalauksen.

Työpajassa tutustut lisäksi tiettyä käyttötarkoitusta varten luotuun kuvastoon eli käyttögrafiikkaan, kuten levyjen kansitaiteeseen, logoihin ja vaateprintteihin. Pääset toteuttamaan itse suunnittelemiasi töitä esimerkiksi paitoihin ja kangaskasseihin tehtyinä painatuksina.


Kuvataide

Kuvataiteen perustyöpaja (Kuvataide 1)

Kuvataiteen syventävä työpaja (Kuvataide 2)

Kuvataiteen työpajassa kuvallisen ilmaisun eri tekniikoihin tutustutaan monipuolisesti oppilaan oman mielenkiinnon johdolla. Työpaja sopii oppilaalle, jota kiinnostaa tekniikoiden yhdistely ja vaihtelu.

Perustyöpajassa painottuvat piirustus ja maalaus, mutta tekniikkana voi olla myös esimerkiksi keramiikka, grafiikka tai kolmiulotteinen rakentelu. Omaa ilmaisua voi laajentaa myös videon, valokuvauksen tai vaikkapa performanssitaiteen keinoin. Syventävässä työpajassa lisäät omaa tietämystäsi ja kokemustasi valitsemallasi kuvataiteen osa-alueella.

Työskentelyssä korostuvat oma aktiivisuutesi sekä kykysi ilmaista omia toiveitasi ja ajatuksiasi syventymisesi kohteista.


Kuvanveisto ja kolmiulotteinen taide

Kuvanveisto voi olla taidetta näyttelyssä, lattialla, kaupungilla, kaulassasi riippuvassa korussa, seinälle piirtyvässä varjokuvassa tai ohikiitävässä kokemuksessa. 

Kuvanveiston ja kolmiulotteisen taiteen työpajassa rakennetaan, muovaillaan ja veistetään monipuolisia materiaaleja: perinteisestä kuvanveistosta tuttua savea, kipsiä, puuta, metallia ja paperia sekä nykykuvanveiston mielikuvituksellisia raaka-aineita. Valmis teos voi olla itsenäinen veistos, muoto tai rakenne, joihin voi yhdistellä myös muilla menetelmillä toteutettuja kuva-aiheita.

Työskentely on moniaistillista käsillä tekemistä. Opit työstämään erilaisia materiaaleja, käyttämään monenlaisia välineitä ja kokeilemaan ennakkoluulottamasti uusia tekemisen tapoja puuveistoksesta rakenteluun ja 3D-printtaukseen. Lisäksi opit hahmottamaan kolmiulotteisia muotoja ja tiloja.


Elokuva ja video

Oletko kiinnostunut elokuvista, valokuvauksesta ja animaatiosta? Haluaisitko ohjata, käsikirjoittaa tai animoida oman elokuvasi tai oppia editoimisen tai äänittämisen kaltaisen tietyn taidon? Elokuva ja video -työpajassa pääset tekemään kaikkea tätä.

Työpajassa perehdyt elokuva- ja videotaiteen monipuolisiin työskentelytapoihin. Kuvaa lyhytelokuvia, luo animaatioita ja ota valokuvia. Opi työskentelyn kautta elokuvallisen ilmaisun perusteet ja perustaidot leikkaamisesta trikkikuvaukseen, valaisuun ja äänitykseen. Käytössäsi ovat mm. digitaaliset järjestelmäkamerat, iPadit, Mac-tietokoneet, erilaiset animaatio-, editointi- ja piirrosohjelmat sekä green screen, valot ja äänityslaitteet.

Elokuvaprojektien aiheet ja tyylilajit kumpuavat työpajaoppilaiden omista kiinnostuksen kohteista. Projektit voivat olla dokumentteja tai näytelmäelokuvia, perinteisiä tai kokeilevia – juuri sitä, mitä ryhmässä päätetään yhdessä tehdä.


Nykytaide ja muotoilu 

Mikä kuvataiteen ja muotoilun maailmassa on ajankohtaista juuri nyt? Miten nykytaidetta voidaan tulkita ja sanallistaa? Miltä näyttää tällä hetkellä aktiivisesti työskentelevien muotoilijoiden design? 

Nykytaiteen ja muotoilun työpajassa oman työskentelysi lähtökohtana ovat ajankohtaiset taidenäyttelyt, joista ammennat ideoita omiin teoksiisi. Tutkimme yhdessä nykytaiteen teoksia, kohtaamme eläviä taiteilijoita ja tarkastelemme tämän päivän designia. Perehdymme eri taidemuotojen taustaan ja opimme tulkitsemaan teoksia. Työpajaohjelmaan sisältyvät vierailut Espoon modernin taiteen museo EMMAn näyttelyihin sekä taiteentuntemuksen luennot. 

Saat itse valita, miten toteutat omat teoksesi. Voit työskennellä monipuolisesti eri kuvataiteen tekniikoita kokeilemalla ja yhdistelemällä. Käytössäsi ovat sekä perinteiset että digitaaliset välineet.

Piirustus ja maalaus

Perustyöpaja (Pima 1)

Syventävät työpajat (Pima 2 ja Pima 3)

Hiilikynä, muste, kuivapastelli, pensseli, guassi. Piirtimiä ja värejä on monenlaisia, kuten myös piirtämisen ja maalaamisen työskentelytapoja. Tässä työpajassa niihin tutustutaan kattavasti.

Piirustus ja maalaus -työpajassa eli pimassa pääset käyttämään erilaisia piirustusvälineitä, kuten hiiltä, kuivapastellia ja tussia. Tutustut myös öljy-, akryyli-, guassi- ja vesiväreihin ja opit tekemään omat maalauspohjasi. Tekniikka- ja materiaalikokeilujen ohella perehdyt kuvasommitteluun ja värioppiin asetelma- ja malliharjoitusten avulla ja kehität omaa kuvallista ilmaisuasi esimerkiksi maalauksen ja piirustuksen perinteisiä rajoja rikkomalla.

Piirustuksen ja maalauksen syventävässä työpajassa jatkat materiaali ja -välinetuntemuksesi, teknisen osaamisesi ja oman ilmaisusi harjoittamista. Voit myös suunnitella ja toteuttaa omia teosprojektejasi itsenäisesti. Opettaja on tukenasi ja antaa sinulle palautetta eri työvaiheissa.


Piirtäminen

Piirtäminen on pohja kaikelle kuvalliselle ilmaisulle. Kuka tahansa osaa piirtää, ja kuka tahansa voi myös kehittyä siinä. Pohjimmiltaan piirtäminen on visuaalista ajattelua, jonka parissa sekä kädentaidot että hahmotuskyky harjaantuvat.

Piirtämisen työpajassa tutustut huolellisesti erilaisiin piirustustekniikoihin ja -välineisiin sekä kuvasommittelun perusteisiin. Opit havainnoimaan ja tutkimaan kuviesi aiheita ja löytämään niistä piirustukseen vangittavan oikeanäköisyyden. Samalla kehität ja harjoitat omaa persoonallista käsialaasi.

Rentoudu, leiki ja kokeile. Tässä työpajassa ainoa vaatimus on piirtämisen halu.


Sarjakuva ja kuvitus

Kuva kertoo tuhat sanaa, sarjakuvan ilmaisumahdollisuudet ovat äärettömät. Oli kyse sitten kahden kuvan kertomuksesta tai pitkästä graafisesta romaanista, on sarjakuva keino kertoa tärkeitä, hauskoja, jännittäviä, ajatuksia herättäviä ja tunteisiin vetoavia tarinoita omalla tyylillä.

Sarjakuvatyöpajassa otat haltuun sarjakuvakerronnan sekä kuvittamisen perusteet. Tutustut sarjakuvanteon eri työvaiheisiin käsikirjoittamisesta valmiin teoksen julkaisuun ja pääset harjoittelemaan erilaisia piirustus- ja maalaustekniikoita. Lisäksi opit luomaan persoonallisia kuvituksia eri tarkoituksiin.

Työpajassa hyödynnetään perinteisten sarjakuvan ja kuvituksen toteutustapojen lisäksi digitaalisia työkaluja. Käytössäsi ovat erilaisten piirustus- ja maalausvälineiden lisäksi Adoben ohjelmistot ja Wacomin piirtopöydät.


Valokuvaus

Maailma on täynnä katseen ja ajatuksen arvoisia näkyjä. Ne voivat olla pysyviä tai katoavia, luonnollisia tai lavastettuja, ja niiden luonne voi muuttua hetkestä toiseen. Tässä työpajassa opit katsomaan ympäristöäsi valokuvaajan silmin ja tallentamaan mielikuvitustasi puhuttelevat aiheet kuviisi.

Valokuvaustyöpajassa opit käyttämään digijärjestelmäkameraa, kehittämään kuvia perinteisessä mustavalkopimiössä ja muokkaamaan kuvia Photoshop-ohjelmalla. Teknisten taitojen lisäksi harjoittelet näkemisen, havaitsemisen ja kuvan tulkitsemisen taitoja. Tutustut myös valokuvan historiaan ja eri käyttötapoihin. Näyttelykäynnit ja kuvausretket kuuluvat opetukseen.

Opetuksen tavoitteena on teknisen osaamiseen harjaantuminen sekä oman taiteellisen näkökulman kehittäminen.

 

Luonnonystävän työpaja

Kestävä kehitys on tärkeämpää kuin koskaan myös kuvataiteessa. Taiteilija voi omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen, kuinka paljon hänen teoksensa kuormittavat luonnonvaroja – sekä siihen, millaisia luontoon ja ympäristöön liittyviä kysymyksiä teos herättää katsojassa.

Monitaiteisessa luonnonystävän työpajassa perehdytään ekologisen taiteen perusteisiin. Lähtökohtana on luonnon kestävyys: millaisia materiaaleja ja työskentelytapoja hyödyntämällä saadaan luotua taidetta, joka ei kuormita tai saastuta ympäristöä? Entä miten taideteos voi toimia ympäristöä puolustavien ajatusten välittämiseen?

Työpajassa taidetta tehdään kierrätysmateriaaleista ympäristöystävällisillä tekniikoilla. Teos voi olla myös täysin aineeton, esimerkiksi tapahtuma, kokemus tai käsiteteos. Aihevalinnoissa kannustetaan kantaaottavuuteen, vaikuttavuuteen ja osallistaviin lähestymistapoihin.

 

Käsityön perusopetuksen työpajat


2D Game Art Projects

Do you like creating concept art, characters in games, and other designs using a computer? Would you like to get better at what you do or learn these skills from the scratch? Then this is the workshop for you!

In 2D Game Art Projects, you get to focus on your personal goals and create custom projects of your own. Whether you're a beginner or already experienced in the art form, you get to develop new skills and practice the ones you already have. Learn to use various softwares, create digital art, design your own logos, and try different techniques. Follow your passion and become a better 2D artist.

The digital tools at your disposal include Wacom tablets, Photoshop, and Illustrator, along with free, open source software. Your artistic process might also include traditional, non-digital media and techniques.

This workshop is taught in English. Only very basic language skills are necessary.


Game Design Projects

Have you ever wanted to make your own games but didn’t know how? Have you ever wanted to draw your own characters and interesting worlds and then bring them to life? Have you already started working on a project but would need some help to complete it? Then welcome to Game Design Projects!

Learn how to make games of your own, or create art for someone else’s games. Get better at communicating with others and working together as a team. Learn about the gaming industry and the different roles creators play in it: artist, designer, programmer. Finally, create a portfolio to share your projects with friends, family, and possibly even future employers!

No prior drawing or programming experience is necessary, just bring your passion and great ideas. Only very basic English skills are required.


Keramiikka

Keramiikka on kiehtova ja monipuolinen käsityötaiteen laji, jonka menetelmillä syntyy taideteoksia ja käyttöesineitä. Työskentelyn tulos voi olla esimerkiksi teekuppi, eläinfiguuri, maljakko, korusarja tai abstrakti koriste-esine.

Keramiikan työpajassa harjoittelet erilaisia valmistusmenetelmiä käsinrakentamisesta muottitekniikoihin. Opit käyttämään erilaisia savimassoja ja pintakäsittelymenetelmiä teoksissasi. Samalla tutustut keramiikkataiteen perinteeseen. Perustekniikoiden tunteminen antaa sinulle mahdollisuuden syventyä haluamaasi keramiikkataiteen tai -muotoilun lajiin ja sekä taitoja ja varmuutta tuoda omaa näkemystäsi esiin. Voit myös opetella yhdistelemään keramiikkaa muihin kuvataiteen ja käsityön tekniikoihin.

Tavoitteena on, että opit keraamisen esineen valmistusprosessin eri vaiheet suunnittelusta ja saven valinnasta muodon rakentamiseen, esineen viimeistelyyn ja valmiin teoksen tarkasteluun asti.

 

Vaate ja muoti

Muoti ja vaatteet edustavat muotoilua, jonka kanssa olemme tekemisissä päivittäin. Vaate voi olla käytännönläheinen tai muotikuvaa varten luotu taideteos, mutta sen takana on joka tapauksessa suunnittelutyöstä, materiaaliosaamisesta ja teknisestä toteutuksesta koostuva luova prosessi.

Vaate ja muoti -työpajassa pukeutumista lähestytään ennakkoluulottomasti taiteen ja muodin rajapinnoilla. Piirrämme, pukeudumme, puramme ja ratkomme, liikumme, valokuvaamme ja rakennamme asuja jokapäiväisistä asioista ja esineistä. 

Pääset tutkimaan vaatteiden ilmaisumahdollisuuksia ja opit erilaisia työskentelytapoja. Perehdyt vaatetuksen historiaan sekä nykymuotiin ja suunnittelet omia kuosejasi, joista teet vaatetuskankaita. Opit muotoiluprosessin eri vaiheet pukeutumisen näkökulmasta.

 

Tekstiilitaide ja -muotoilu

Tervetuloa suunnittelemaan monipuolisista tekstiilimateriaaleista sisustuksessa käytettäviä tuotteita ja materiaaleja!

Tässä työpajassa perehdyt erilaisiin tekstiilitekniikoihin, kuten kudontaan, neulontaan, kirjontaan ja värjäykseen. Näkökulma on luova ja ennakkoluuloton, ja pääset harjoittelemaan niin perinteisiä kuin nykyaikaisiakin tekniikoita. Työskentelysi tuloksena saattaa syntyä esimerkiksi verhoja, vuodevaatteita, erilaisia käyttöesineitä ja tekstiilitaidetta.

Työpajassa opit muotoilu- ja suunnitteluprosessin eri vaiheet, joiden kautta idea työstetään valmiiksi tuotteeksi.


Muotoilu ja design

Millainen on viihtyisä ja toimiva koulu, koti tai kauppa? Mikä tekee siitä viihtyisän ja toimivan – vaikuttavatko siihen tilassa olevat esineet, tarjolla olevat palvelut tai sisustus? Tällaisiin kysymyksiin etsitään ratkaisuja muotoilu ja design -työpajassa.

Tässä työpajassa perehdyt muotoilijan monialaiseen työhön ja opit suunnitteluprosessin eri vaiheet ideatasolta työn toteutukseen. Suunnittele esineitä, tiloja ja palveluita, jotka vastaavat ympäristön esittämiin haasteisiin ja erilaisten ihmisten tarpeisiin. Tunnista työskentelysi tavoite, tee ideastasi luonnos ja kokeile erilaisia materiaaleja. Työsi lopputulos voi olla konkreettinen käyttöesine, havainnollistava pienoismalli tai paperille koottu suunnitelma.

Muotoiluprosessin työvaiheiden lisäksi työpajassa harjoitellaan ongelmanratkaisua ja kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista.


Arkkitehtuuri

Herättävätkö jännittävät kaupungit, komeat rakennukset, tunnelmalliset katunäkymät ja hienot sisätilat luovuutesi? Pidätkö tilojen suunnittelusta, pienoismallien rakentamisesta ja talojen yksityiskohtien piirtämisestä? Arkkitehtuurityöpaja on sinua varten!

Arkkitehtuurityöpajassa syvennytään rakennettuun ympäristöön ja sen elementteihin. Tutkimme muotoja, rakenteita ja tiloja kuvitteellisessa sekä todellisessa ympäristössä. Monivaiheisissa projekteissa opit suunnittelemaan ja rakentamaan kolmiulotteisia malleja eri materiaaleista.

Työpaja kattaa monia näkökulmia pienistä yksityiskohdista kokonaisiin kaupunkeihin. Omat mielenkiintosi kohteet ohjaavat työskentelyäsi.

Lue lisää

Tiedote jatkoilmoittautumisesta