Espoon kuvataidekoulu tiedottaa koronaviruksesta

Julkaistu
13.3.2020
Opetus jatkuu normaalisti koronaviruksesta huolimatta. Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan tai muun tarttuvan taudin, pysy kotona ja kysy puhelimitse toimintaohjeita. Seuraamme Valtiovallan ja Espoon kaupungin linjauksia.

Opetus jatkuu normaalisti

Koronavirus mietityttää nyt monia. Kausi-influenssaa ja tavallisia flunssaviruksia on nyt runsaasti liikkeellä ja influenssakauden huippu lähestyy. Kaikki hengitystieinfektiot eivät ole koronaviruksen aiheuttamia. Tiesithän, että hyvä käsihygienia estää hengitystieinfektioiden tarttumista. Muista myös influenssarokotus!

Jos epäilet sairastavasi tarttuvaa tautia, toimi näin:

Sairaana ei pidä lähteä kouluun, päiväkotiin tai töihin. Lievän flunssan voi sairastaa kotona. Lue lisää: Flunssan itsehoito ja milloin lääkäriin.

Jos arvelet tarvitsevasi terveydenhuollon ammattilaisen apua (sinulla on esimerkiksi korkea kuume tai hengenahdistusta) tai jos epäilet uuden koronaviruksen aiheuttamaa infektiota, soita omalle terveysasemallesi ja pyydä toimintaohjeita. Näin pystymme estämään tautien leviämistä.

Koronavirus, sairaustapaukset ja terveysneuvonta

Soita omalle terveysasemallesi ja pysy kotona odottamassa toimintaohjeita, jos sinulla tai lapsellasi on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä tai hengenahdistus ja olet matkustanut epidemia-alueella 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut lähikontaktissa koronavirusinfektioon sairastuneen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Epidemia-alueen määritelmä löytyy tältä THL:n verkkosivulta.

Terveyspalvelujen yhteystiedot Espoossa:

Espoon terveysasemien puhelinpalvelu, p. 09 816 34500 ma–pe klo 7–18.

Oma Lääkärisi Espoontori, p. 09 855 4303 ma–pe klo 8–16

Oma Lääkärisi Matinkylä, p. 09 855 4100 ma–pe klo 7–18

Ajanvaraus päivystävän sairaanhoitajan videovastaanotolle

Päivystysapu auttaa iltaisin ja viikonloppuisin, kun terveysasemat ovat kiinni, p. 116 117.

Terveysasemien yhteystiedot: espoo.fi/terveysasemat

Koronavirus, muut info

Valtakunnallinen Tietoa koronaviruksesta -puhelinneuvonta tarjoaa yleistä tietoa, p. 0295 535 535 ma–pe klo 8–21 ja la klo 9–15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä oireisiin liittyvää opastusta – soitathan näissä asioissa terveysasemalle tai Päivystysapuun.

Hyvä käsihygienia estää hengitystieinfektioiden tarttumista

Uusi koronavirus tartuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Ilmassa virukset eivät säily. On mahdollista, että virus tarttuu myös kosketuksen kautta. Koronavirukset eivät kuitenkaan säily päiväkausia pinnoilla vaihtelevissa lämpötiloissa. Tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei ole todettu. (THL)

Mitä voin tehdä välttääkseni tartunnan?

• Pidä kädet puhtaina. Pese kädet aina töihin tultuasi, ennen ruokailua, tupakointia, nuuskaamista ja poistuessasi työtehtävistäsi.

• Paras tapa pestä kädet on käyttää lämmintä vettä ja nestesaippuaa.

• Jos pesu vedellä ja nestesaippualla ei ole mahdollista, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.

• Älä koskettele kasvojasi suun ja nenän alueelta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

• Jos yskit tai aivastat, tee se oikeaoppisesti kyynärtaipeeseen tai kertakäyttöiseen nenäliinaan.

• THL on laatinut julisteita ja videoita käsienpesusta ja oikeaoppisesta yskimisestä. Aineistot ovat kaikkien käytettävissä täällä.

Suu-nenäsuojuksen käyttö ei useimmissa tilanteissa ole tarpeellista tartunnalta suojautumisen kannalta. Suu-nenäsuojuksen käyttöä suositellaan terveydenhuollon ammattilaisille sekä koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille, esimerkiksi samassa taloudessa asuville. Suojuksen käyttöä voidaan suositella oireisille henkilöille, jotka joutuvat liikkumaan julkisilla paikoilla ja saattavat tartuttaa muita henkilöitä. Muut henkilöt eivät todennäköisesti hyödy suu-nenä-suojuksen käytöstä.

Tietoa uudesta koronaviruksesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla

THL päivittää tietoja päivittäin:

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta

Tilannekuva: Kuinka epidemia kehittyy maailmalla ja Suomessa? Mitä alueita tartuntariski koskee?

Usein kysytyt kysymykset: Täytyykö matkustamista rajoittaa? Voidaanko ulkomaisia vieraita vastaanottaa? Voiko epidemia-alueelta palaava mennä töihin tai päivähoitoon? jne.

Ohjeet epidemia-alueella matkustaville sekä Suomeen saapuville matkailijoille: Kuinka toimin epidemia-alueella matkustaessa? Mitä teen, jos oireita ilmenee?

Vielä ehdit influenssarokotukseen!

Rokotus on paras suoja influenssaa ja sen jälkitauteja vastaan. Katso lisätiedot: espoo.fi/influenssa

Seuraa Espoon kaupungin tiedotteita

https://www.espoo.fi/fi-FI/Jos_epailet_saaneesi_koronavirustartunna(174212)

Seuraa THL: tiedotteita

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Latest updates about coronavirus Covid-19 in English

Aktuellt om coronaviruset Covid-19 på svenska


Ystävällisesti
Maritta Poijärvi
rehtori/Principal
Espoon kuvataidekoulu/ Espoo School of Art